Zayaz: “de bedoeling waargemaakt”

NIEUWS
20-03-2018

Zayaz, Visitatieperiode 2013 – 2016

In de vorige visitatieperiode bleek dat een werkwijze met veel controle en veel regels kennelijk onvoldoende garantie gaf dat het goed ging. De RvC en bestuurder van Zayaz hebben in die periode een dappere keuze gemaakt. Ze gingen niet voor nog meer regels en nog meer controle, maar ze gingen terug naar de bedoeling. Ze wilden het simpeler maken, doen wat nodig is en waar ze voor zijn en de verantwoording en controle zo inrichten dat die hierbij past. Dat er een evenwicht is tussen bezieling en beheersing. Uitgaan van vertrouwen, van oprechte intenties, die ze met elkaar delen en waar ze verantwoording over willen afleggen. Met die opgave en opvatting is Zayaz toen aan de slag gegaan. En daarin is ze in deze periode heel ver gekomen. De visitatie commissie is onder de indruk van de interne en externe herkenbaarheid en gedragenheid van deze visie.

De huurders zijn zeer tevreden over de invloed op het beleid en ze voelen zich gehoord door Zayaz. Ook worden ze tijdig meegenomen bij de ontwikkeling van beleid.

Bestuurlijke reactie:

"De bedoeling waargemaakt. Zayaz doet het echt: wat nodig is." Het zijn de letterlijke woorden, die de visitatiecommissie van Pentascope opschrijft in haar recensie. Een mooier compliment kunnen we niet bedenken. We zijn blij met en trots op het visitatieresultaat. En met ons alle collega's van Zayaz.

 “Juist omdat we van mening zijn dat ons presteren pas waarde krijgt in relatie tot de lokale context en de lokale keten, hechten we zeer en juist aan het oordeel van belanghebbenden over ons maatschappelijk presteren. En wel volgens de maatstaven die zij zelf definiëren (leefwereld) en niet volgens de maatstaven van het stelsel (systeemwereld). Zayaz heeft dan ook dankbaar gebruik gemaakt van de experimenteerruimte die de Stichting Visitaties Woningcorporaties Nederland (SVWN) bood in het kader van de vernieuwing van het maatschappelijk gesprek.”

 

Zayaz nam deel aan het SVWN-experiment ‘vernieuwing van het maatschappelijk gesprek’ en heeft bovendien de visitatie met de governance inspectie gecombineerd. Lees hier meer over de SVWN-experimenten.

Lees hier het rapport en de bestuurlijke reactie.

Alle visitatierapporten zijn openbaar. Ze worden door de corporatie op de eigen website geplaatst en zijn tevens te vinden op https://www.visitaties.nl/visitatierapporten. Om recht te doen aan het resultaat van een intensieve periode van gesprekken en onderzoek, en om belangstellenden uit te nodigen kennis te nemen van de bevindingen van de visitatiecommissie en de bestuurlijke reactie van de gevisiteerde corporatie, geven wij enkele highlights van nieuw gepubliceerde rapporten weer in een kort nieuwsbericht. Deze berichten zijn natuurlijk per definitie veel te kort, maar zijn vooral bedoeld als uitnodiging om het rapport te lezen en de informatie daarin te benutten voor de toekomst.

 


Vraag het Claudia

Vraag versturen