Woontij: een kleine sociale volkshuisvester, die tegen de grenzen van haar omvang aanloopt

NIEUWS
22-01-2019

Visitatieperiode 2014-2017

Woontij vervult een cruciale rol op Texel en de gemeente Texel is uitermate tevreden over de activiteiten van Woontij met een zichtbaar kloppend sociaal hart. Woontij houdt met de toekomstige krimpstatus voor de kop van Noord-Holland op Texel rekening door verplaatsbare woningen te plannen en te bestellen, gecombineerd met koopwoningen in een parklandschap.

Qua omvang constateert de visitatiecommissie een dilemma. De huidige omvang lijkt passend, bekeken vanuit het perspectief van het werkgebied en de kwaliteit die Woontij levert in haar primaire proces. Woontij is er zich van bewust dat samengaan of -werken met andere corporaties op termijn wellicht nodig zal zijn.

 

 class=

Van de belanghebbenden
Belanghebbenden beschrijven Woontij als een luisterende, geduldige, goede huisbaas met wie het fantastisch samenwerken is, die belanghebbenden niet alleen betrekt omdat het moet, maar echt luistert en handelt naar afspraken.

Zowel de huurdersvertegenwoordiging als de belanghebbenden (die met werknemers zitten die geen woningen kunnen krijgen) erkennen dat Woontij er alles aan doet om meer woningen beschikbaar te krijgen, maar dat dat nog onvoldoende lukt.

 

Uit de bestuurlijke reactie
De constatering van de visitatiecommissie dat Woontij ‘haar schaapjes op het droge heeft’ vinden we erg optimistisch. De strategische doelstellingen op het gebied van duurzaamheid, beschikbaarheid en betaalbaarheid zijn ambitieus en vergen de komende jaren een grote financiële inspanning. Bij samenstelling van de begroting 2019 is gebleken dat we de grenzen van onze financiële mogelijkheden benaderen.

“Het valt ons op dat de waardering van de bewonersverenigingen achter blijft bij de waardering van de gemeenten en overige belanghebbenden. We gaan in gesprek met de bewonersverenigingen om te onderzoeken hoe we hierin verbetering kunnen krijgen.”

 

Lees hier het rapport en de bestuurlijke reactie: https://www.visitaties.nl/visitatierapporten/stichting-woontij-den-burg-1

Lees hier het nieuwsbericht van Woontij over de visitatie: https://www.woontij.nl/over-woontij/nieuws-publicaties/laatste-nieuws/nieuwsbericht/maatschappelijke-visitatie/

 

Alle visitatierapporten zijn openbaar. Ze worden door de corporatie op de eigen website geplaatst en zijn tevens te vinden op https://www.visitaties.nl/visitatierapporten. Om recht te doen aan het resultaat van een intensieve periode van gesprekken en onderzoek, en om belangstellenden uit te nodigen kennis te nemen van de bevindingen van de visitatiecommissie en de bestuurlijke reactie van de gevisiteerde corporatie, geven wij enkele highlights van nieuw gepubliceerde rapporten weer in een kort nieuwsbericht. Deze berichten zijn natuurlijk per definitie veel te kort, maar zijn vooral bedoeld als uitnodiging om het rapport te lezen en de informatie daarin te benutten voor de toekomst.


Vraag het Claudia

Vraag versturen