Woonstichting Valburg: Praten over de gemeenschappelijke basis

NIEUWS
27-06-2018

Visitatieperiode 2014-2017

Voor een corporatie van deze omvang, ongeveer 1.218 woningen, doet Woonstichting Valburg veel en legt ze de lat hoog, misschien soms wel te hoog. Woonstichting Valburg is ambitieus en kiest niet voor de gemakkelijkste weg. In deze visitatie en het experiment heeft ze zich kwetsbaar opgesteld en zich in alle openheid de maat laten nemen door haar belanghebbenden, in een periode waarin de relatie met de gemeente en met de huurdersorganisatie onder druk stond. De visitatiecommissie waardeert enorm dat Woonstichting Valburg dat durfde te doen. Ook de manier waarop Woonstichting Valburg in staat was om te luisteren waarderen we zeer.

 

Van de huurdersorganisatie en gemeente:
Wat we zien is dat er veel vanuit standpunten en goed bedachte (eigen) plannen geredeneerd wordt en dat Woonstichting Valburg daar niet de enige in is. Kennelijk lukt het niet om het minder over de inhoud en meer over de bedoeling te hebben, ondanks initiatieven om de relatie te verbeteren. De ambitie lijkt daar in de weg te zitten. De titel van de recensie ‘kom (allemaal) van dat dak af’ refereert daar aan. Ga in gesprek over de gemeenschappelijke basis in plaats van over de standpunten.

 

Uit de bestuurlijke reactie:
"Zoals ook in het rapport staat, zoeken wij bij voorkeur het gesprek met belanghouders. De “live-dialoog” die nu is ingezet heeft een grote meerwaarde. Er ontstaat een genuanceerd beeld vanuit de diverse perspectieven van belanghouders.

In het rapport komt de commissie tot een herkenbare beschrijving. Wij voelen wel een discrepantie tussen de tekst en de cijfers die zijn gegeven. De (dikke) zesjes doen wat mager aan na het lezen van de tekst. Met dank aan het wijze advies van Co Adriaanse, willen wij weg blijven van  scorebordjournalistiek.”

 

Lees hier het visitatierapport en de bestuurlijke reactie: https://www.visitaties.nl/visitatierapporten/woonstichting-valburg-zetten 

Lees hier het bericht van Woonstichting Valburg: https://www.wstvalburg.nl/nieuws/visitatie-2018-afgerond/ 

 

Alle visitatierapporten zijn openbaar. Ze worden door de corporatie op de eigen website geplaatst en zijn tevens te vinden op https://www.visitaties.nl/visitatierapporten. Om recht te doen aan het resultaat van een intensieve periode van gesprekken en onderzoek, en om belangstellenden uit te nodigen kennis te nemen van de bevindingen van de visitatiecommissie en de bestuurlijke reactie van de gevisiteerde corporatie, geven wij enkele highlights van nieuw gepubliceerde rapporten weer in een kort nieuwsbericht. Deze berichten zijn natuurlijk per definitie veel te kort, maar zijn vooral bedoeld als uitnodiging om het rapport te lezen en de informatie daarin te benutten voor de toekomst.

 


Vraag het Claudia

Vraag versturen