WBO Wonen: Betrokken, geworteld en terug naar de kerntaak

NIEUWS
07-08-2018

Visitatieperiode 2014-2017

 

WBO Wonen heeft op alle opgaven de prestaties geleverd die verwacht worden van een corporatie. Zij heeft daarbij eigen ambities geformuleerd en heeft de ambities onderbouwd met onderzoeken. Met name ten aanzien van het borgen van voldoende sociale huurwoningen en het passend huisvesten van de verschillende doelgroepen houdt WBO Wonen een vinger aan de pols, onder andere vanwege de verwachtte bevolkingsdaling op langere termijn. WBO Wonen schroomt daarbij niet om stelling in te nemen en ‘eigenwijs’ te zijn. Daarnaast is WBO Wonen actief op de bredere maatschappelijke thema’s, zij het vanuit de verantwoordelijkheden die zij heeft als woningcorporatie. Daar waar WBO Wonen opgaven signaleert, maar zelf niet in de gelegenheid is om invulling te geven wordt samenwerking gezocht met andere partijen.  

 

Over de belanghebbenden:
WBO Wonen legt haar oor te luisteren bij huurders, zorg- en welzijnspartijen en andere belanghebbenden. Ze staat er hierdoor goed op bij de belanghebbenden binnen de gemeente. WBO Wonen scoort goed op ‘relatie & communicatie’ en ‘invloed op beleid’. De visitatiecommissie heeft in de gesprekken met de belanghebbenden wel opgemerkt dat verschillende keuzes van WBO Wonen niet altijd goed over komen of zijn gekomen bij belanghebbenden. De visitatiecommissie adviseert om continu aandacht te hebben voor het uitdragen van de visie en de beleidskeuzes van WBO Wonen, zodat duidelijk is waar WBO verantwoordelijk voor is en waar andere partijen verantwoordelijk voor zijn.

 

Uit de bestuurlijke reactie:
Huurdersvertegenwoordigers en belanghouders weten het presteren van WBO te waarderen. De bijgestelde koers van het huidige ambitieplan 2016-2020 heeft haar vruchten afgeworpen. Huurdersvertegenwoordigers en belanghouders worden goed betrokken bij de totstandkoming en uitvoering van ambities en plannen.

Het beeld wat over WBO geschetst wordt is dat WBO zowel socialer, als bedrijfsmatiger geworden is. Ondanks, of misschien wel dankzij, de beweging terug naar de kerntaken, wordt de inzet van WBO voor huurders met een laag inkomen in Oldenzaal zeer positief gewaardeerd. Alle reden dus voor ons om op de ingeslagen weg verder te gaan.

 

Lees hier het rapport en de bestuurlijke reactie: https://www.visitaties.nl/visitatierapporten/wbo-wonen-oldenzaal 

 

Alle visitatierapporten zijn openbaar. Ze worden door de corporatie op de eigen website geplaatst en zijn tevens te vinden op https://www.visitaties.nl/visitatierapporten. Om recht te doen aan het resultaat van een intensieve periode van gesprekken en onderzoek, en om belangstellenden uit te nodigen kennis te nemen van de bevindingen van de visitatiecommissie en de bestuurlijke reactie van de gevisiteerde corporatie, geven wij enkele highlights van nieuw gepubliceerde rapporten weer in een kort nieuwsbericht. Deze berichten zijn natuurlijk per definitie veel te kort, maar zijn vooral bedoeld als uitnodiging om het rapport te lezen en de informatie daarin te benutten voor de toekomst.

 


Vraag het Claudia

Vraag versturen