RvC BrabantWonen neemt Handreiking ’De commissaris en visitatie’ in ontvangst

NIEUWS
24-11-2016

Op 22 november 2016 nam voorzitter R.P. Prins symbolisch de webpublicatie De commissaris en visitatie in ontvangst. Jos Koffijberg (directeur SVWN) informeerde de RvC daaraan voorafgaand over de geschiedenis van visitatie, de waarde van visitatie en het toekomstperspectief. Het is een door de sector zelf ontwikkeld instrument, al jaren verankerd in de Governancecode en sinds vorig jaar ook in de Woningwet. Visitatie levert informatie op over hoe stakeholders en onafhankelijke deskundigen naar de corporatie en het interne toezicht kijken; om te leren, te spiegelen, in alle openheid te verantwoorden en te werken aan de relatie met belanghebbenden.

Albert Kerssies (directeur VTW) gaf aan hoe de visitatie past in de meerjarenstrategie van VTW: toezicht met passie voor volkshuisvesting. Met de feedback vanuit de visitatie kan de corporatie, en ook de Raad van Commissarissen, haar voordeel doen voor de koers van de corporatie én het intern toezicht in de nabije toekomst. Kortom, visitatie biedt een prachtige gelegenheid tot verantwoorden en leren. Kerssies ging ook in op de toekomst van het visitatiestelsel. Wat hem betreft moet de mening / het oordeel van de omgeving de basis zijn en blijven voor een goede visitatie in de toekomst.

BrabantWonen staat aan het begin van een visitatietraject, haar derde. Anders dan de vorige (uit 2013) zal deze visitatie worden uitgevoerd aan de hand van versie 5.0 van de visitatiemethodiek. Die is nog sterker gericht op het horen van belanghebbenden en op reflectie, leren en verbeteren. De commissarissen gingen met Kerssies en Koffijberg in gesprek over het visitatiestelsel, de methodiek en de keuze van bureaus.

Deze nieuwe gezamenlijke handreiking biedt veel praktische informatie en inspirerende praktijkervaringen. Daarmee willen VTW en SVWN commissarissen helpen de mogelijkheden van het instrument visitatie zo goed mogelijk te benutten. Dat vraagt om een meervoudige betrokkenheid van de RvC, zowel bij de voorbereiding (opdrachtverlening), in de uitvoering (RvC wordt zelf beoordeeld) als bij de opvolging van een visitatie (bestuurlijke reactie, dialoog met belanghebbenden).

Daarnaast is een goed proces van belang. Een visitatie en de betrokkenheid van de RvC bij visitatie kan zodanig worden georganiseerd dat de opbrengsten ruimschoots opwegen tegen de kosten en tijd die er onvermijdelijk mee gemoeid zijn. Dan wordt visitatie ook meer dan een (wettelijk) ‘verplicht nummer’.

Met deze publicatie hopen VTW en SVWN bij te dragen aan zowel kennis als enthousiasme over het instrument visitatie en over de betrokkenheid van en opbrengsten voor de commissaris.


Vraag het Claudia

Vraag versturen