Corporaties in beeld, analyse visitaties woningcorporaties

NIEUWS
08-04-2016

De corporatiesector heeft de komende tijd wat te doen: meer oog voor betaalbaarheid & kwaliteit van woningen, en werk maken van de relatie met huurders. Dat blijkt uit onderzoek door Rigo, die de breinaald door ruim 280 visitatierapporten heeft gestoken. De visitatierapporten, die in eerste instantie zijn bedoeld voor individueel/lokaal gebruik, zijn nu voor het eerst ook benut voor het inkleuren van het beeld van de sector. De uitkomsten van het onderzoek zijn gebruikt bij het opstellen van de Staat van de Volkshuisvesting, die de minister 7 april 2016 naar de Tweede Kamer zond.

Woningcorporaties functioneren de laatste jaren steeds beter, zo blijkt uit de visitatierapporten. Doorgaans zijn de geleverde prestaties in lijn met de lokale opgave. Huurders, gemeente en andere belanghebbenden zijn over het algemeen tevreden met het presteren van de corporatie. Opvallend is echter dat huurders minder positief zijn dan gemeente en andere belanghebbenden. Zij maken zich zorgen over betaalbaarheid & beschikbaarheid van woningen en over de kwaliteit ervan.

Het interne beleidsproces is de afgelopen jaren bij corporaties verbeterd. Het bestuur en het interne toezicht, evenals de onderbouwing van de inzet van het vermogen zijn sterker geworden. Maar vooral waar het gaat om het betrekken van belanghouders en de relatie en communicatie met die belanghouders kan het beter, zo blijkt uit de analyse van de visitatierapporten, vooral als het gaat om grotere corporaties of corporaties met woningen in meerdere gemeenten. En dat loont ook, want belanghebbenden die tevreden zijn over de relatie en communicatie, zijn ook tevredener met de geleverde prestaties.

Dit, en nog veel meer, is te lezen in het rapport dat RIGO maakte: Corporaties in beeld, Analyse visitaties woningcorporaties.


Vraag het Claudia

Vraag versturen